- AdminAdmin
- Broj komentara : 828
Reputacija : 0
Join date : 2008-09-15
Godiste : 56
Mjesto : Deutschland
Character sheet
Igrice: 10
Kako napraviti domacu Vegetu
Thu Sep 11, 2014 10:05 am
Brojne su domaćice i obožavateljice kuhanja u nasljedstvo od mama dobile naviku dodavanja legendarne kašike Vegete u svako jelo. Ukoliko ste jedna od takvih pa bez omiljene plave kesice ne možete zamisliti pripremu nijednog jela, a pomalo sumnjate u sadržaj kupovne smjese koja navodno obiluje aditivima i prevelikom količinom soli otkrivamo recept za domaću Vegetu.
Za pripremu domaće Vegete potrebno je strpljenje i vrijeme utrošeno na sušenej povrća u rerni.
Sastojci:
- 3 srednje mrkve
- 2 srednja korijena peršina
- 1 mala prasa
- 1/2 manjeg korijena celera
- 1/2 male glavica luka
- 2 režnja bijelog luka
- 2 kašike peršunovog lišća
- 2 male kašike kurkume
- 2 male kašike soli
- 1 mala kašika selena
- 1/2 male kašike šećera
- 1 mala kašika organskog kukuruznog škroba
Po želji zbog bolje arome možete dodati:
- 1 lovorov list
- 4 klinčića
Postupak:
1. Povrće isjeckajte na sitne komadiće, pazite da su jednake veličine. Tepsiju prekrijte masnim papirom pa na nju posložite nasjeckano povrće, pazite da je posloženo u tanki, ravnomjeran sloj.
2. Povrće je potrebno sušiti od 10 do 12 sati što uveliko ovisi o rerni, stoga navedena satnica nije striktna, najbolje je da nakon 3 sata sami provjerite suhoću povrća, pa prema njoj određujete vrijeme potrebno da se komadići u potpunosti osuše.
3. Rernu upalite na 70°C , vrata ostavite blago otvorena kako bi vlaga izašla van. Kada povrće prođe prvu fazu u kojoj je vidno uvenulo, temperaturu smanjite na 60°C i nastavite sa sušenjem dok pod prstima ne osjetite kako je u potpunosti izgubilo vlagu i postalo hrskavo.
4. Nakon što se povrće osušilo ostavite da se ohladi, tek onda ga ubacite u mlinac za kavu i sameljite, po želji sami odredite veličinu mljevenih komadića. Na kraju u mljevenu smjesu dodajte so i kukuruzni škrob koji će spriječiti stvaranje grudvica i nakupljanje vlage.
Za pripremu domaće Vegete potrebno je strpljenje i vrijeme utrošeno na sušenej povrća u rerni.
Sastojci:
- 3 srednje mrkve
- 2 srednja korijena peršina
- 1 mala prasa
- 1/2 manjeg korijena celera
- 1/2 male glavica luka
- 2 režnja bijelog luka
- 2 kašike peršunovog lišća
- 2 male kašike kurkume
- 2 male kašike soli
- 1 mala kašika selena
- 1/2 male kašike šećera
- 1 mala kašika organskog kukuruznog škroba
Po želji zbog bolje arome možete dodati:
- 1 lovorov list
- 4 klinčića
Postupak:
1. Povrće isjeckajte na sitne komadiće, pazite da su jednake veličine. Tepsiju prekrijte masnim papirom pa na nju posložite nasjeckano povrće, pazite da je posloženo u tanki, ravnomjeran sloj.
2. Povrće je potrebno sušiti od 10 do 12 sati što uveliko ovisi o rerni, stoga navedena satnica nije striktna, najbolje je da nakon 3 sata sami provjerite suhoću povrća, pa prema njoj određujete vrijeme potrebno da se komadići u potpunosti osuše.
3. Rernu upalite na 70°C , vrata ostavite blago otvorena kako bi vlaga izašla van. Kada povrće prođe prvu fazu u kojoj je vidno uvenulo, temperaturu smanjite na 60°C i nastavite sa sušenjem dok pod prstima ne osjetite kako je u potpunosti izgubilo vlagu i postalo hrskavo.
4. Nakon što se povrće osušilo ostavite da se ohladi, tek onda ga ubacite u mlinac za kavu i sameljite, po želji sami odredite veličinu mljevenih komadića. Na kraju u mljevenu smjesu dodajte so i kukuruzni škrob koji će spriječiti stvaranje grudvica i nakupljanje vlage.
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
|
|