Izačić
Dobro nam dosli dragi posjetioci !! Zamoljavamo vas da se registrirate i na takav nacin pomognete u daljnjem radu naseg Portala..! Naravno registracija nije obavazna vec je na dobrovoljnoj bazi. Ako ipak ne zelite da se registrirate kliknite na---Do not display again-- zatvorite ovaj prozorcic i ostanite uz nas jer ima jako puno interesantnih tema koje su vam dostupne i bez registracije.Hvala na posjeti i ljepo Druzenje zeli vam Izy...

PS: ZA KORISTENJE NASEG CHATA KLIKNITE U NAVIGACIJI NA NATPIS "PORTAL"...

Lijepo druzenje zeli vam ADMIN naseg Foruma Izacic-Vikici..


Klikni na sliku Radio-Live
Zelite da slusate nas radio izacic ? Jednostavno kliknite na animaciju RADIO-LIVE
Ko je prisutan na forumu
Ukupno korisnika online 1: 0 registrovanih, 0 skriven, 1 gost

niko

[ View the whole list ]


Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 712 dana: Tue Aug 30, 2011 9:07 am
Statistika
Registrovani članovi 193
Najnoviji član foruma Selma bihac

Ukupan broj komentara naših članova je 2651 in 442 subjects
Latest topics
» Čovjek se voli dok je živ, a ne kad umre
Sat Dec 23, 2017 9:23 pm by Admin

» NAKON CARINSKE KONTROLE OSTA’ SAMO DIVLJENJE PREMA BOSANSKIM ŽENAMA
Fri Jun 16, 2017 12:26 am by Admin

» Prica o dva brata
Thu Dec 29, 2016 11:55 am by Admin

» Mitovi da li je tacno ili ne !?
Mon Oct 03, 2016 8:04 pm by Admin

» ANKETA OTKRIVA Evo zašto muškarci vole starije partnerke!
Mon Aug 22, 2016 1:49 pm by Admin

» Poucna prica - Svi smo isti
Fri Aug 19, 2016 9:21 pm by Admin

» Duh iz lampe
Mon Jul 25, 2016 7:10 pm by Admin

» Reci ranije..
Mon Jul 25, 2016 7:03 pm by Admin

» POUČNA PRIČA Sve se vraća, sine moj
Mon Jul 25, 2016 6:47 pm by Admin

» Smjesni video
Tue Mar 08, 2016 1:37 am by Admin

» ZVANIČNO Misimović i Salihović predstavljeni kao novi igrači Guizhoua
Tue Jun 16, 2015 11:47 pm by Admin

» Dali si to ti
Wed Jun 10, 2015 10:55 pm by Admin

» Oprosti mi voljena
Wed Jun 10, 2015 10:45 pm by Admin

» Hadžić: Ako treba, stat ću i na gol umjesto Begovića
Wed Jun 10, 2015 3:13 pm by Admin

» Hajrović: Mislimo pozitivno i nadamo se pobjedi
Wed Jun 10, 2015 3:04 pm by Admin

» Dan kad si otisla
Wed Jun 03, 2015 1:01 pm by Admin

» Prestani da cekas..!!!
Wed Jun 03, 2015 12:52 pm by Admin

» Sarajevo nakon 7 godina prvak Bosne i Hercegovine
Sat May 30, 2015 10:13 pm by Admin

» Kup Njemacke
Sat May 30, 2015 10:08 pm by Admin

» Rijeci duse..
Sat May 30, 2015 10:04 pm by Admin

Top posters
Admin (826)
 
EMILA (380)
 
KOV@ (361)
 
raza (147)
 
SELMA (119)
 
bosanka (103)
 
icko (103)
 
HarisHarko (99)
 
EDO (83)
 
EMIR_82 (78)
 

Keywords

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Vasa poruka?

Shoutbox
Anketa

Sta vi mislite o sudijskim greskama

100% 100% [ 1 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]

Ukupno glasova : 1

Donacija za nas rad

BITNO JE BITI BOSNJSNJAK...

Go down

BITNO JE BITI BOSNJSNJAK...

Komentar  SELMA on Fri Feb 22, 2013 8:55 am

BITNO JE BITI BOŠNJAK

Pitali su jednog Muju pošto bi se pokrstio:
- Ne bih vala za sva blaga svijeta, ali bi iz inata - dodade!
Koliko zla smo mi sebi spremni nanijeti iz neznanja i inata teško je pobrojati. Kako ćemo i znati šta kad pored Akademije nauka, vrhunskih stručnjaka iz historije i drugih nauka slušamo neke propale đake u nekakvim fb grupama, koji potpomognuti sa nekoliko (ubačenih) Srba i Hrvata ( koji će se opet na kraju izjasniti kao Srbi i Hrvati)rade Bošnjacima o glavi u ovom veoma važnom historijskom trenutku.

Danas postoji niz nepobitnih dokaza da su se stanovnici naše domovine vijekovima izjašnjavali kao Bošnjaci, pa je bio sasvim opravdan povratak tog historijskog imena na saboru 1993. godine. Dvije godine ranije bio je popis stanovništva na kojem su pravoslavci iz BiH su se izjasnili kao Srbi, a katolici iz BiH su se izjasnili kao Hrvati, dok su najbrojniji stanovnici BiH, današnji Bošnjaci, mogli odabrati jedinu mogućnost koju im je tad dozvoljavao ustav, a to je Muslimani, sa velikim „M“, što je trebalo da bude nacionalna odrednica.

Nigdje pod nebeskom kapom nacionalna i vjerska odrednica nisu iste, pa je to već tad umnim glavama bilo čudno. „Proglasili su nas Muslimanima i otvorili sezonu lova“, rekao je tad genijalni Alija Isaković.

Iduće godine u aprilu po prvi put u historiji će Bošnjaci imati priliku da sasvim jasno kažu kojoj naciji pripadaju. Akademije nauka susjednih zemalja su vidjele svoju posljednju šansu u zbunjivanju Bošnjaka na razne načine, kako bi se na tom popisu njih što manje tako izjasnilo, a svakom je jasno šta im je sa time cilj, pogotovo u entitetu koji uz njihovu pomoć nastao na genocidu u sred BiH.

Srbi i Hrvati u BiH, nemaju ama baš nikakvih dilema kako će se izjašnjavati i kod njih se ne vode nikakve polemike oko toga, ali kod nas na raznim forumima i društvenim mrežama virus koji su pustili iz SANU i HAZU, radi svoj posao.

Uveliko se priča u raznim grupama, da trebamo biti Bosanci (što mi svakako jesmo), a nije malo i onih koji misle da pripadnošću bošnjačkoj naciji prestaju biti muslimani, pa kažu da će Muslimani ostati i na popisu.

Najimbecilnije su priče nekih iz tih grupa da će se BiH podijeliti, ako se mi izjasnimo kao Bošnjaci, jer će TAD Srbi i Hrvati se izjasniti kao Srbi i Hrvati, pa će to voditi konačnoj podjeli! Oni zato insistiraju da se mi izjasnimo kao Bosanci, iako takve mogućnosti na popisnom formularu nema, ni u ustavu, pa ćemo kao takvi završti među "ostalima", ali ne znaju kako na to natjerati one koji kažu da su Srbi ili Hrvati, već tvrde da će oni to pravo dobiti samo ako mi se izjasnimo kao Bošnjaci.

Dalje, po njihovoj računici, nastaju tri nacije i podjela BiH!
Ima li potrebe ovo uopće komentirati? Zar sad u BiH po ustavu nemaju tri nacije i ostali? Zar nije to isto? Dali bi se Srbi i Hrvati izjasnili drukčije, kada bi se Bošnjaci izjasnili kao marsovci? U čemu je razlika?

Ako ste misili da je najimbecilnije to što ste upravo pročitali varate se. Neki u svojim priprostim glavama pokušavaju ovako zaključivati. U državi Bosni trebaju živjeti Bosanci! A šta je onda sa Hercegovcima? Ili ćemo napraviti još veće budale od sebe pa se izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci (što mi već jesmo u državotvornom smislu i niko nam to ne može uzeti), pa opet završiti kao "ostali" bez prava da kandidiramo koga mi želimo za predsjednika naše države!

U Iraku, žive Iračani, ali su oni po nacionalnosti Arapi. U Iranu žive Iranci, ali su naiconalno Perzijanci. U Švedskoj svako ko ima švedski pasoš je Šveđanin, ali ima oko 130 različitih nacionalnosti, među kojima i blizu 100 000 Bošnjaka.]

U Belgiji su najveća nacionalna skupina Flamanci i da ne nabrajam dalje sasvim je jasno da čak i u jednonacionalnim državama (gdje jedna nacija ima apsolutnu većinu) poput Francuske, može biti više nacionalnosti.

Najviše se protiv nacionalnog imena Bošnjak bore jedan dio pristalica ratnog zločinca Fikreta Abdića, jer u svojim ograničenim mozgovima to povezuju sa Alijom Izetbegovićem i islamom, pa oni mahom viču mi smo Bosanci, iako su se protiv Bosne borili i sa oružjem u ruci zajedno sa zloglasnim srpskim "Crvenim beretkama".

Ako bi iko trebao Aliju Izetbegovića dizati u nebo onda bi to trebali biti oni, jer ih je usprkos izdaji države u ratu sve amnestirao, ali to njihov ograničeni mozak ne može shvatiti i za to još uvjek sve što ih može podsjetiti na njega mahom odbijaju, iako su Bošnjaci historijski pojam i nemaju sa Izetbegovićem mnogo veze, osim da se on zalagao za ravnopravan položaj Bošnjaka u okviru BiH i u drugim zemljama gdje oni žive uglavnom silom prilika.

Nažalost mnogi u tim grupama su "Bošnjaci" koji nas nagovaraju da budemo Bosanci traže krivicu u nama samima, pa vele kao što već rekoh, ako se mi izjasnimo kao Bošnjaci, onda dajemo pravo Srbima i Hrvatima da se izjasne kao Srbi i Hrvati! Kakva budala čovjek treba bit da u ovo vjeruje? Kako god se mi izjasnili to ne može ni trun jedan utjecati na izjašnjavanje Srba i Hrvata.

Pa mi kad bismo za naše političke predstavnike izabrali četnike i ustaše, oni bi našli radikalnije četnike i ustaše da njih predstavljaju, a ove naše bi proglasili izdajnicima, kao što rade sa gospodinom Željkom Komšićem (koji i nije ustaša) ili sa nekim Srbima (Desnica Radivojević, koji nije četnik)!

Dokle će Bošnjo misliti da treba popuštati i puzati kako bi se nekako smilovao onome koji očito milosti nema i koji priznaje samo silu pred sobom?

Osim toga, Bošnjak može biti svako, neovisno od toga koje je vjerske pripadnosti i ima određen broj i takvih. Oni su veoma dobrodošli i imaju na to potpuno pravo kao i Bošnjaci islamske vjeroispovjesti.

Jednaka situacija bi bila da samo kojim slučajem mi po naciji "Bosanci". To bi bili , kao i Bošnjaci, uglavnom muslimani i poneki kršćanin ili iz reda ostalih.

Postoje i "Antidejton" grupe, koje imaju sasvim opravdane zahtjeve, kao što je povratak Repulike, izmjena Dejtona i slično, ali su i oni sad pobrkali prioritete, pa pozivaju na bojkot (što je užasna greška) ili pozivaju na bosnastvo, što je još veća greška. To je isto kao da se iz nekih naših razloga ne odazovemo na neku od predstojećih utakmica kavalifikacija za SP, rezultat će biti 3:0 za naše protivnike!

Popis će biti, izašli mi na njega ili ne izašli. Srbi i Hrvati će se popisati kao Srbi i Hrvati, neovisno o tome šta mi radili.
Dakle, možemo samo dodatno oslabiti poziciju onih koji nemaju rezervnu domovinu, tj. Bošnjaka, time što će mnogi završiti u ustavno obespravljenj grupi "ostali", a pogotovo je to upasno da se desi u manjem entitetu, jer nas ispod deset procenata u nacionalnom izjašnjavanju čini nacionalnom manjinom, ne nacijom!

Zato apelujem na sve da svake naše razmirice ostavimo po strani i da razne borbe za izmjenu ustava i razne tužbe tjeramo kasnije.
Kad bude većina u BiH onih kojima je ona jedina domovina, a to su Bošnjaci, onda će sve to biti mnogo lakše!avatar
SELMA

Broj komentara : 119
Reputacija : 0
Join date : 2010-06-22

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu