Izačić
Dobro nam dosli dragi posjetioci !! Zamoljavamo vas da se registrirate i na takav nacin pomognete u daljnjem radu naseg Portala..! Naravno registracija nije obavazna vec je na dobrovoljnoj bazi. Ako ipak ne zelite da se registrirate kliknite na---Do not display again-- zatvorite ovaj prozorcic i ostanite uz nas jer ima jako puno interesantnih tema koje su vam dostupne i bez registracije.Hvala na posjeti i ljepo Druzenje zeli vam Izy...

PS: ZA KORISTENJE NASEG CHATA KLIKNITE U NAVIGACIJI NA NATPIS "PORTAL"...

Lijepo druzenje zeli vam ADMIN naseg Foruma Izacic-Vikici..


Klikni na sliku Radio-Live
Zelite da slusate nas radio izacic ? Jednostavno kliknite na animaciju RADIO-LIVE
Ko je prisutan na forumu
Ukupno korisnika online 1: 0 registrovanih, 0 skriven, 1 gost

niko

[ View the whole list ]


Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 712 dana: Tue Aug 30, 2011 9:07 am
Statistika
Registrovani članovi 193
Najnoviji član foruma Selma bihac

Ukupan broj komentara naših članova je 2651 in 442 subjects
Latest topics
» Čovjek se voli dok je živ, a ne kad umre
Sat Dec 23, 2017 9:23 pm by Admin

» NAKON CARINSKE KONTROLE OSTA’ SAMO DIVLJENJE PREMA BOSANSKIM ŽENAMA
Fri Jun 16, 2017 12:26 am by Admin

» Prica o dva brata
Thu Dec 29, 2016 11:55 am by Admin

» Mitovi da li je tacno ili ne !?
Mon Oct 03, 2016 8:04 pm by Admin

» ANKETA OTKRIVA Evo zašto muškarci vole starije partnerke!
Mon Aug 22, 2016 1:49 pm by Admin

» Poucna prica - Svi smo isti
Fri Aug 19, 2016 9:21 pm by Admin

» Duh iz lampe
Mon Jul 25, 2016 7:10 pm by Admin

» Reci ranije..
Mon Jul 25, 2016 7:03 pm by Admin

» POUČNA PRIČA Sve se vraća, sine moj
Mon Jul 25, 2016 6:47 pm by Admin

» Smjesni video
Tue Mar 08, 2016 1:37 am by Admin

» ZVANIČNO Misimović i Salihović predstavljeni kao novi igrači Guizhoua
Tue Jun 16, 2015 11:47 pm by Admin

» Dali si to ti
Wed Jun 10, 2015 10:55 pm by Admin

» Oprosti mi voljena
Wed Jun 10, 2015 10:45 pm by Admin

» Hadžić: Ako treba, stat ću i na gol umjesto Begovića
Wed Jun 10, 2015 3:13 pm by Admin

» Hajrović: Mislimo pozitivno i nadamo se pobjedi
Wed Jun 10, 2015 3:04 pm by Admin

» Dan kad si otisla
Wed Jun 03, 2015 1:01 pm by Admin

» Prestani da cekas..!!!
Wed Jun 03, 2015 12:52 pm by Admin

» Sarajevo nakon 7 godina prvak Bosne i Hercegovine
Sat May 30, 2015 10:13 pm by Admin

» Kup Njemacke
Sat May 30, 2015 10:08 pm by Admin

» Rijeci duse..
Sat May 30, 2015 10:04 pm by Admin

Top posters
Admin (826)
 
EMILA (380)
 
KOV@ (361)
 
raza (147)
 
SELMA (119)
 
bosanka (103)
 
icko (103)
 
HarisHarko (99)
 
EDO (83)
 
EMIR_82 (78)
 

Keywords

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Vasa poruka?

Shoutbox
Anketa

Sta vi mislite o sudijskim greskama

100% 100% [ 1 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]

Ukupno glasova : 1

Donacija za nas rad

PLAN ZA SPAS DRZAVE -SEMIR OSMANAGIC

Go down

PLAN ZA SPAS DRZAVE -SEMIR OSMANAGIC

Komentar  SELMA on Sun Jan 08, 2012 3:28 pm

SEMIR OSMANAGIĆ - PLAN ZA SPAS DRŽAVE


Smanjiti poreze na plaće, otpustiti dvije trećine vladinih službenika, osnovati jaku državnu banku, izgraditi tri auto-puta...
Srijeda | 21.12.2011.
U drugom dijelu svog elaborata za spas bh. države dr. Semir Osmanagić izlaže niz rigoroznih ekonomsko-političkih mjera koje bi vladajući organi BiH morali preduzeti u narednih nekoliko godina, kako bi ovdašnji građani konačno ugledali svjetlo na kraju dugog mračnog perioda nakon posljednjeg rata...

Dobrim poznavaocima ekonomskih i politčkih prilika u BiH jasno je da predložene mjere ulaze u 'zabranjene zone' bh. države i predstavljaju 'bolne rezove' tamo gdje su oni najopasniji, te je teško povjerovati da će do njih ikada doći. No, kao što smo i prošli put naveli, profesora antrolpologije i uspješnog američkog biznismena, čovjeka koji je od visočkih piramida napravio turističku atrakciju oko koje se vrte svjetski stručnjaci, istraživači, historičari, najveće svjetske medijske kuće, filmske zvijezde..., Semira Osmanagića, kao briljantnog vizionara i energičnog poduzetnika zamolili smo za dvije strategije - prvu, za spas bh. kulture, i drugu, za spas bh. ekonomije i cjelokupne države.

Ovo je njegova strategija dugoročnog ekonomskog razvoja i nove organizacije Bosne i Hercegovine.


I – Strategija – koncizna, svakom razumljiva, zasnovana je na pet elemenata koji su unikatna komparativna prednost BiH:

1. Voda
2. Organska hrana
3. Energija
4. Mreža auto-puteva
5. Turizam: vjerski i arheološki


1.1. Voda je najznačajniji resurs XXI stoljeća u svijetu. Deficitaran je, zalihe voda do šest metara su iscrpljene, sada se koriste vode s 20 metara dubine u svijetu. Svi kontinenti će biti u manjku s vodom. BiH ima više od 50 različitih vrsta vode s obzirom na sastav minerala. Od uvoznika vode, BiH treba napraviti svoj brand i postati veliki izvoznik vode. Čitav proces će otvoriti nova radna mjesta: istraživanje izvora, laboratorijske analize, flaširanje i rad u pogonima, skladištenje, distribucija, prodaja i marketing. Cilj: izvoz od $ 300 mil. godišnje.


Svi kontinenti će biti u manjku s vodom. BiH ima više od 50 različitih vrsta vode s obzirom na sastav minerala. Od uvoznika vode, BiH treba napraviti svoj brand i postati veliki izvoznik vode. Čitav proces će otvoriti nova radna mjesta: istraživanje izvora, laboratorijske analize, flaširanje i rad u pogonima, skladištenje, distribucija, prodaja i marketing. Cilj: izvoz od $ 300 mil. godišnje.

Trenutno ukinuti dvije trećine radnih mjesta na svim nivoima vladinih institucija (općine, gradovi, kantoni, entiteti, država).
Otpuštene radnike provesti kroz proces prekvalifikacije, treninga, doškolovavanja za nove strateške industrije... Nakon tri ponuđena posla, nezaposleni gube pravo na naknadu i beneficije s Biroa ako ne prihvate posao.

Osnovati Ured za antikorupciju od dobro plaćenih profesionalaca koji će provjeravati provođenje svakog finansijskog angažmana na nivou vladinih institucija. Ured će odgovarati Parlamentu, a jedini pretpostavljeni je premijer. Ured će imati mogućnosti da provjerava sve vladine službenike uključivo premijerove finansijske aktivnosti... Smanjiti poreze i doprinose na plaće sa 76% na 30%, ukinuti rad na crno, ukinuti trgovinu na crno...
1.2. Organska hrana je najskuplji proizvod budućnosti. Polovinu obradivih a napuštenih posjeda ponuditi u 30-to godišnji zakup razvijenim zemljama-uvoznicima hrane (na primjer Južna Koreja). Drugu polovinu-stimulisati potencijalne obrađivače grantovima i povoljnim kreditima. Cilj: izvoz od $ 1,2 mlrd.

1.3. Proizvodnja energije zasnovana na vlastitim rersursima: ugalj (80%) i voda (20%). Otvoriti nove pogone, ali vodeći računa o zaštiti okoline. Cilj: sa $ 200 mil. godišnje danas, izvoziti $ 1,3 mlrd. u roku od tri godine.

1.4. Tri auto-puta: (1) Bosanski Brod-Neum, (2) (Zagreb)-Bihać-Banja Luka-Doboj-Tuzla-(Beograd), (3) (Split)-Međugorje-Mostar-Trebinje-(Dubrovnik). Bazirati se na domaćoj građevinskoj operativi, domaćim projektantskim kućama i iskusnim domaćim građevinskim radnicima uključujući one koji se nezaposleni vraćaju iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke. Građevinska industrija će za sobom povući zapošljavanje i proizvodnju u nizu drugih pratećih industrija građevinskog materijala, opreme, alata i sl. S tri auto-puta zemlja će biti privlačna posjetiocima s istoka, zapada i sjevera. Prihod s naplatnih rampi i objekata duž auto puta koristiti za daljnja ulaganja. Cilj: polovinu sredstava osigurati kreditima, a drugu polovinu samofinansirati.

1.5. Turizam bazirati na dva unikatna bh. prioriteta: vjerski i arheološki. Posjetu Međugorju povećati s 1,2 mil. godišnje na 2 milona s naglaskom na prelazak sa tranzitnih turista na grupe koje organizovano ostaju u BiH duže vremena. Međugorje ponuditi kao lokaciju interreligijskog okupljana zbog poruka mira Bogorodice. Bosanska dolina piramida u Visokom je drugi prioritet i treba povećati broj turista sa nekoliko desetina hiljada turista godišnje na milion, a sve to izgradnjom turističke infrastrukture i ulaganjem u otkrivanje jedne strane Bosanske piramide Sunca i podgrađivanje podzemne mreže tunela. Ova turistička atrakacija će privući dovoljno turista koji će posjećivati i ostale arheološke i ekološke lokacije u BiH. Cilj: $ 2 mlrd.

II – Korupcija

1. Osnovati Ured za antikorupciju od dobro plaćenih profesionalaca koji će provjeravati provođenje svakog finansijskog angažmana na nivou vladinih institucija. Ured će odgovarati Parlamentu, a jedini pretpostavljeni je premijer. Ured će imati mogućnosti da provjerava sve vladine službenike uključivo premijerove finansijske aktivnosti.


III – Finansijski sistem

1. Kurs – ostaviti fiksni kurs prema euru
2. Devizne rezerve – na nivou od $ 6 mlrd. Ne dirati tokom dvogodišnjeg perioda
3. Osnovati jaku državnu banku za (1) strateške investicije te za (2) finansiranje malih i srednjih preduzeća
4. Potpuna tajnost bankovnih računa, privatnih i privrednih, strožije nego u Švicarskoj, kako bi se privukao strani kapitalIV – Postojeći privredni subjekti

1. Smanjiti poreze i doprinose na plaće sa 76% na 30%.
2. Ukinuti rad na crno
3. Ukinuti trgovinu na crno


V – Poslovno okruženje

1. Osnivanje firmi učiniti najjednostavnijim u Evropi – za 24 sata, kroz poseban ured.
2. Teritorij BiH proglasiti bescarinskom zonom
3. Strane firme osloboditi plaćanja dijela doprinosa i poreza na period od dvije godine (uslovno, da se ne zatvore nakon tog perioda ostaviti depozit nakon prve godine)

VI – Ekologija

1. Zabraniti daljnju sječu šuma.
2. Trećinu teritorija (33%) proglasiti zaštićenim nacionalnim, ekološkim i arheološkim parkovima
3. Zabraniti otvaranje pogona u oblasti „prljavih industrija”
4. Uvesti postojećim fabrikama rigorozne kriterije za prečišćavanje otpada koji ide u vode i zrak. Pomoći im u nabavci sistema za filtriranje.


VII – Birokratija i nezaposleni

1. Trenutno ukinuti dvije trećine radnih mjesta na svim nivoima vladinih institucija (općine, gradovi, kantoni, entiteti, država).
2. Otpuštene radnike provesti kroz proces prekvalifikacije, treninga, doškolovavanja za nove strateške industrije
3. Isto uraditi s radnicima na Birou (pola miliona nezaposlenih) i nakon treninga im ponuditi poslove, od onih s najnižim kvalifikacijama (građevinarstvo) do onih najskupljih (inžinjering, međunarodni marketing i prodaja, zaključivanje ugovora)
4. Nakon tri ponuđena posla, nezaposleni gube pravo na naknadu i beneficije s Biroa ako ne prihvate posao.

VIII – Dijaspora

1. Osnovati Ministarstvo za dijasporu s dva cilja: (1) privući vodeće stručnjake bh. porijekla u Vladu i ministarstva i (2) ući u zajedničke projekte s našim menadžerima u svijetu.

IX – Praćenje rezultata Projekta

1. Osnovni ekonomski parametri se mogu kvantitativno pratiti: izvoz/uvoz, obim proizvodnje i uvoza, broj zaposlenih u novim industrijama, obim ulaganja, broj novoosnovanih firmi i sl.
2. Tromjesečno predsjednik Vlade podnosi izvještaj Parlamentu i javnosti.


X - Cijena ovog Projekta

1. Projekt je kombinacija srednjoročnih (5 godina) i dugoročnih kredita (20 godina) s gratis periodom od dvije godine, u ukupnom iznosu od $ 10 mlrd.. Godišnje se, nakon gratis perioda, može otplaćivati oko $ 1,1 mlrd. za glavnicu i kamate. Kroz saradnju sa strateškim partnerima na svih pet elemenata strategije prikupiti dodatnih $ 10 mlrd. u opremi, tehnologiji i kapitalu. Otplata: kroz proizvode i usluge.


XI Potencijalni strateški partneri

1. MMF i Svjetska Banka
2. SAD
3. EU
4. Njemačka
5. Austrija
6. Švicarska
7. Rusija
8. Saudijska Arabija
9. Kuvajt
10. UA Emirati
11. Malezija
12. Grupacija islamskih zemalja (Turska i zemlje Zaliva)
13. Južna Koreja

Ovaj plan izlaska iz krize je poslovna ponuda („business plan”) za strateške partnere.

BiH ne traži pomoć, filantropiju, ili nepovratne kredite već nudi poslovni dugoročni paket uz redovnu otplatu s atraktivnim kamatama za ulagače.

VEZANI TEKST: Semir Osmanagić predlaže deset poteza za spas Zemaljskog muzeja BiH
avatar
SELMA

Broj komentara : 119
Reputacija : 0
Join date : 2010-06-22

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu